Rapid prototyping met 3D printen

STW Engineering beschikt over een eigen 3D printer voor het snel en betaalbaar maken van prototype- en functionele onderdelen. Om een model te kunnen printen is een 3D-CAD bestand nodig. Heeft u geen 3D bestand beschikbaar dan kunnen wij dit voor u ontwerpen/tekenen.

Techniek

De 3D printer van STW Engineering is een zogenaamde SLA printer. SLA staat voor stereolithografie-apparaat. Stereolithografie is een techniek waarbij een laserstraal vloeibare kunststof verhardt. Daar waar de laserstraal de vloeistof raakt, treedt verharding op. De rest blijft vloeibaar. Door laag voor laag met de laser de vloeistof te verharden wordt het model gevormd. De laagdikte is instelbaar (afhankelijk van het gebruikte materiaal) op 0.025, 0.05 of 0.1 mm. Dit is zo dun dat de laagjes niet of nauwelijks te zien zijn op het model. Dit resulteert in zeer gedetailleerde, massieve kunststof onderdelen welke uitermate geschikt als prototype of als functioneel onderdeel, enkel stuks of zelfs kleine series.

Toepassingen

De mogelijke toepassingen van 3D printen zijn zeer uitgebreid. Vooral in de ontwerp- en prototype fase van een ontwikkeling bied het veel voordelen. De productiekosten en levertijd zijn vaak een stuk lager als bij conventionele productie zodat er snel een analyse gemaakt kan worden van de (on)mogelijkheden van een ontwerp.

Ook de vormvrijheid is bij 3D printen een stuk groter als bij het bijvoorbeeld draaien of frezen van onderdelen.

De kwaliteit en sterkte van de onderdelen is zo goed dat, zeker in de prototypefase, dit een prima alternatief is voor onderdelen die in de uiteindelijke productie van metaal of aluminium gemaakt worden.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over mogelijkheden van de 3D printer van STW Engineering, of een offerte voor het printen van uw ontwerp, neem dan contact met ons op. Heeft u zelf een 3D model wat u wil laten printen, dan kunt u deze mailen naar: 3dprint@stw-engineering.nl (tot 10Mb) Grotere bestanden kunnen worden verzonden met WeTransfer.

beschikbare materialen

Cookievoorkeuren